Menu Sluiten

Wadlopen

Lopen over water…

…of liever door water, door modder en over zandbanken. Dat is wat je moet doen op het Wad. Wadlopen noemen we dat. Iets wat ik al heel lang wilde doen en nu eindelijk kon beleven. We beginnen op het vasteland naast de pier van de veerboot en lopen over zee naar het eiland Ameland.

De Wadden zijn Unesco werelderfgoed. Het is een kustgebied dat loopt van Nederland tot Denemarken en wordt gekenmerkt door ondiepe wateren die bij eb droogvallen. In Nederland zijn er 5 bewoonde eilanden (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog) en enkele onbewoonde eilanden en zandbanken. De eilanden staan bekend om hun natuurschoon en het feit dat ze langzaam ‘lopen’. Bij elke eb en vloed wordt zand van de ene kant van de eilanden meegenomen door de zee en aan de andere kant afgezet.

We hebben een gids nodig. Hij kent het gebied, want bij elke eb en vloed verschuiven de zandbanken. Om de ongeveer 8 km te kunnen overbruggen, moet je weten wat het veiligste pad is. We beginnen bij de pier en lopen 1,5 uur door de modder. Enkeldiep en soms zelfs kniediep moeten we ons door modderig zand voortbewegen. Een paar uur eerder (hoog water) stond het water hier nog, nu is het een voedselbank voor vogels. Schelpdieren en andere beestjes laten zich gemakkelijk vinden en opeten.

Op een gegeven moment gaan we linksaf en beginnen aan de oversteek van de Waddenzee. We wandelen door smalle geulen en over zandbanken. De dikke laag modder die zich op de modderige schoenen heeft verzameld wordt er weer afgespoeld. Het water is meestal kniediep en het uitzicht is geweldig. We kunnen vele kilometers in elke richting kijken. Het is moeilijk voor te stellen dat deze plek over een paar uur met een paar meter water wordt overspoeld. Op de zandbanken vinden we en proeven we eetbare dingen zoals oesters, kokkels, zeekraal en zeesla. Ik zou graag wat zeevruchten soep koken.

Als we halverwege zijn, haalt onze gids een doos aardbeien tevoorschijn. Deze zijn ongelooflijk rood. Hij legt uit dat het komt door het gebrek aan kleur op het wad. Alles om ons heen is grijs, blauw, groen. De ogen zijn niets meer gewend en iets roods na meer dan 2 uur lopen komt dan ineens heel intens over. De natuur is prachtig! We steken een laatste, middeldiepe geul over en stappen na 2,5 uur (9,5 kilometer) het strand van Ameland op. We verwisselen onze modderige schoenen voor droge sandalen en wandelen nog 5 kilometer naar enkele fietsen. Een fietstocht langs de kust van dit eiland en een heerlijk bord fish and chips sluiten een mooie dag af. Het was vermoeiend, zwaar op sommige stukken, en zeker de moeite waard. Wat een prachtig natuurgebied hebben we toch!