Menu Sluiten

Taart en bier

Hoe plan je een vakantie in 2020, het jaar dat in het teken staat van een pandemisch virus? Nou, wacht tot het laatste moment, pak je spullen op je fiets en ga gewoon fietsen. Gelukkig is Duitsland nog open voor reizigers, dus we beginnen in Groenlo en fietsen naar het oosten.

Het idee is om naar Wesel in Duitsland te fietsen, de Römer-Lippe route te volgen tot Detmold en dan terug te keren langs de Europaradweg, via Münster, naar Groenlo. We zullen onderweg kamperen op campings, in de hoop dat er elke dag minimaal één op fietsafstand ligt.

Donkere wolken en zware regen in de nacht voor ons vertrek. Gelukkig is het de volgende dag droog met wat zon en heerlijke fietstemperaturen. Na het ontbijt in Groenlo volgen we nog even de grens en duiken dan het Duitse avontuur in. Na een zeer lange eerste dag, met precies 100km, bereiken we een camping. We zetten onze tent op en een zeer vriendelijke buurman brengt ons een heerlijk groot glas cappuccino. Duitse mensen zijn vriendelijk, ze rijden veilig om fietsers heen en hebben heerlijk gebak en goed bier!

De volgende ochtend worden we wakker met een beetje mist over de Lippe. De komende 2,5 dag volgen we dit riviertje tot Paderborn. Het pad is relatief vlak, langs de oevers (soms links, soms rechts), langzaam stijgend bij elke sluis die we passeren. Het is vlak, met veel, heel veel elektriciteitscentrales aan de horizon. Geen mooi gezicht. In de buurt van Hamm zouden we een pontje moeten nemen, maar raad eens… vanwege Corona, geen pontje!

Hoe verder we naar het oosten gaan, hoe meer grote landhuizen en kastelen we zien. En dan komen we aan in de prachtige stad Paderborn. Zodra we aankomen op het centrale plein met de kathedraal zien we zwarte luchten boven ons. Het lijkt wel het einde der dagen. Gelukkig heeft een heel leuk restaurant een droge ruimte onder de parasol en serveert lekker eten. Tijd om de regenbui uit te zitten. We gaan verder in noordoostelijke richting naar de Externsteine. Hier rijzen uit het stenen tijdperk 15 interessante krijt-zandsteenrotsen steil op uit het landschap. Het fietspad gaat omhoog en omhoog tot Detmold, ons halfwegpunt.

Vanuit Detmold nemen we de Europaradweg terug naar Groenlo. Om eerlijk te zijn, geen erg spannende route voor ons. Het weer is wisselvallig met enkele regenbuien en koudere temperaturen. Eerlijk gezegd keken we erg uit naar Münster. Het zou een mooie stad moeten zijn, maar door het koude, regenachtige weer hebben we gewoon koffie met gebak gegeten en zijn we doorgereden. We brengen de nacht door in een ‘Bett + Bike’ en eten een gigantische Schnitzel als avondeten.

De laatste dag is echt een laatste dag. Ruim 90 km terug naar Groenlo. Niets bijzonders. Conclusie: een mooie fietstocht, ongeveer 620 km met veel taart, bier en wisselend weer. De tocht zelf was niet heel bijzonder, behalve het buiten zijn, genieten van gezelschap van een vriendin en gewoon fietsen.