Menu Sluiten

Heuvelland4daagse 2023

Wie sjoen ôs Limburg is

Augustus 2023, de Heuvelland4daagse in Zuid-Limburg. Een wandelevenement in een prachtig gebied. Ik had er echt zin in. Ooit heb ik de Nijmeegse 4 daagse geprobeerd te lopen, dat werd geen succes. Té massaal, onmogelijk mijn eigen tempo te lopen, niet mijn ding. Deze zou anders zijn. Nou, dat was zeker het geval! Slechts 6400 deelnemers die ook nog eens verdeeld worden over 5 afstanden.

Dag één is een prachtige zonnige dag met een heel afwisselende route. De start is elke dag vanaf de start locatie in Berg en Terblijt. Via Valkenburg en kinderboerderij ’t Bukske lopen we door bossen, langs weilanden, heuvel op en heuvel af (ruim 730 hoogtemeters) naar Schin op Geul. Na elke ca. 7 km vinden we een heel goed georganiseerd rustpunt. Hier kunnen drankjes, broodjes en de beroemde Limburgse vlaai gekocht worden. Limburg is niet alleen mooi, maar zeker ook lekker! De route is 28km, mijn gps geeft aan het einde 32km aan. Als ik inzoom lijkt het wel of ik kilometers gelopen heb op de rustplaatsen. Het zal wel.

De tweede dag doet de zon nog extra haar best en wordt het zelfs erg warm. Liters water gaan er doorheen. Gelukkig kunnen de flessen op elk rustpunt weer met koud water gevuld worden. En ook deze dag staat er vlaai op het programma. Die verbrandde calorieën moeten wel aangevuld worden natuurlijk ;-). De route is wederom prachtig en zeer afwisselend. Vandaag gaat het iets meer langs akkers waar bieten, uien, mais of rogge geteeld wordt. Met 470 hoogtemeters is het ietsje vlakker dan gisteren. Het maakt niets uit, ik heb een blaar op mijn hiel en die knapt 2km voor het einde. Gelukkig is ook de EHBO fantastisch georganiseerd. Ik laat mijn voet behandelen en ga fluitend nog even flink dansen in de feesttent.

De derde dag is een lastige. Het regent en de voorspelling is niet dat het snel droog wordt. We wachten een betrekkelijk droog moment af om te starten (met alle andere lopers lijkt het). De route voert vooral door bossen richting de rustpunten bij Cadier en Keer en Rijckholt. Op zich fijn, alleen de paden zijn erg modderig. Wij zien mensen wegglijden en lopen rustig aan. We hebben geen haast, heel aankomen is belangrijker. Ondanks de regen loopt de route toch langs hele mooie plekken. Vooral kalksteenwanden en mergelgroeves vandaag. En blubber, in vele soorten en consistenties. Nooit geweten dat de diverse soorten blubber ook verschillende geluiden maken! De grote bui kunnen we gelukkig droog uitzitten op een rustplaats en aan het einde van de dag schijnt de zon weer heerlijk. Alleen ik ben gesloopt. Het lopen was erg zwaar, continu opletten hoe je je voeten neerzet en niet uit glijden, volgens mijn gps 31km en ook nog eens 590 hoogtemeters. Ik ga lekker naar het huisje en doe niets meer… ja, de voetjes de lucht in!

Na een goede nachtrust gaan we vrolijk de laatste dag op pad. De zon schijnt weer, de temperatuur is heerlijk. En weer een prachtige route vandaag. Wederom 28km, zo’n 480 hoogtemeters en ditmaal een aantal kastelen en landhuizen. Er is weinig schaduw en dus is de ondergrond al weer redelijk droog na de natte dag van gisteren. De rustpunten zijn weer ideaal, in Schimmert en vooral het kasteel Wijnandsrade is geweldig. Ik was hier al eens geweest tijdens de Mergelland fietsroute een aantal jaren geleden. De dag vliegt voorbij, zo ook de kilometers. En dan is er het welverdiende feestje in de feesttent. Nog even de voeten van de vloer, nog even met alle fijne mensen die we ontmoet hebben onderweg een dansje maken en een drankje drinken. Het was een geweldig evenement, prachtige routes, fantastische organisatie.