Menu Sluiten

Air in my hair op Schiermonnikoog

De Waddeneilanden, de eilanden ten noorden van Nederland in de Waddenzee. Het is een natuurlijk Unesco Werelderfgoed (WHS) en ik hou echt van de plaatsen. In het Nederlandse deel (er is ook een Duits en Deens deel) zijn 5 van de eilanden bewoond en 3 onbewoond. Ik ben al eerder op Texel geweest, het grootste eiland, en ben nu een weekend naar Schiermonnikoog geweest.

We nemen de veerboot vanuit Lauwersoog en leggen aan in de gemeente Schiermonnikoog. Een klein en tevens het enige dorp op het eiland. Het verwelkomt ons met een schattig centrum en indrukwekkende historische huizen, daterend uit midden 1700. Dat is alleen niet waarvoor we hier gekomen zijn. Het is de natuur waar ik van hou. Duinen, strand, zee, wind, zon… met zijn ongeveer 40km2 land hebben we genoeg te ontdekken.

We lopen naar het witte zandstrand, een van de breedste van Nederland. De natuur onderweg is zoals het hoort. Open voor publiek, in herfstkleuren en relatief ruig. Het hoogste punt van het eiland is een duin van 20m, waardoor het een gemakkelijke wandeling is. De rode vuurtoren is een mooi herkenningspunt in het verder groenige duinlandschap. Hij is midden 1800 gebouwd en is nog steeds een baken voor de scheepvaart. Ook de witte toren is in het verleden een vuurtoren geweest en is omgebouwd tot watertoren en werd later gebruikt als antenne voor telefoon-/radioverkeer.

Het is herfst, en dit jaar zijn er veel, heel veel paddenstoelen in de bossen. Tijd om ze te vinden. We wandelen door gebieden met naald- en loofbomen en vinden wat we zoeken. In allerlei maten, kleuren, vormen. Verbazingwekkende natuur!

Met de Balg-Express nemen we een tractor naar het meest oostelijke puntje van het hoofdeiland. Door erosie en zandverstuiving veranderen en ‘zwerven’ de eilanden in de Waddenzee steeds. Vooral in het Balg-gebied is de afgelopen 30 jaar ongeveer 2 km land ontstaan. Het is vlak, kaal en vooral geliefd bij zeehonden en vogels. De afstand tot de stad zorgt ervoor dat er weinig mensen komen. Alleen met de tractor worden hier een of twee keer per dag groepen van 30-40 personen afgezet voor een half uur.

Het eiland is, zoals het grootste deel van Nederland, prima per fiets te verkennen. Iedereen rijdt op twee wielen rond (want auto’s zijn niet toegestaan voor bezoekers), genietend van het glooiende duinlandschap. De uitzichten op de stranden zijn prachtig en vooral met een stevige westenwind zien we het zand in actie stuiven. De natuur is prachtig in al haar facetten!

Prachtig Wad 
Zilte Lucht 
Getij 
Wolkenpartij