Menu Sluiten

Backpacken in Oost-Afrika – deel 1

I just wish the world was twice as big and half of it was still unexplored – Sir David Attenborough

Het is oktober 1998 en ik sta op het punt met de rugzak naar Zimbabwe te vliegen. Daar is een vriendin van mij en samen zullen we door Oost-Afrika naar Tanzania trekken om bijna 3 maanden later vanaf Dar es Salaam naar huis te vliegen. Mega spannend, en zo leuk!

Zimbabwe

Zodra ik in Harare land, ben ik echt in Afrika. De bevolking, de marktjes, de sfeer. En dan is Zimbabwe wat mij betreft nog redelijk westers met enorme shopping mals en redelijk goede infrastructuur en accommodaties.

Mijn reis begint met een gamedrive door Matopos National Park en natuurlijk zie ik mijn eerste wilde dieren. Zo gaaf! Giraffe, wildebeest en zebra, en niet te vergeten de wide lip rhino. Met uitsterven bedreigd. Hoe zonde is dat. De reis gaat verder naar Victoria Falls. Eén van de indrukwekkendste watervallen in de wereld. En nu was het net het droge seizoen, en toch was het geweldig. We badderen aan de Zambiaanse zijde bovenop de falls, vlakbij de rand en zien een stel olifanten grazen. Ja, we zijn in Afrika. Ik ga hier nog een geweldige raft excursie op de Zambesi maken. Met namen als Commercial Suicide en de Washing Machine is het doodeng. Ik verzuip bijna een paar keer, en toch was het echt enorm gaaf!

Met de boot varen we over het Kariba meer (met een prachtige zonsondergang) naar Kariba. Een mooie ervaring die eindigd in de Kariba Country Club voor een maaltijd en uiteindelijk op de campsite. Ja, we kamperen met een tentje hier.  Dat heeft zo wat uitdagingen. Met name de temperatuur. Deze gaat ruim boven de 40 graden Celcius elke dag, en tikt soms de 50 aan. Het is dan echt bloedheet onder dat tentdoek… Met de bus reizen we uiteindelijk dwars door Zambia direct verder naar Malawi.

Malawi

Die reis had nog wat voeten in aarde, waarbij we midden in de nacht met een kapotte bus langs de weg kwamen te staan en Malawi niet zomaar meer in konden omdat de douane dicht was. Uiteindelijk is het natuurlijk toch gelukt.

We bezoeken het Zomba plateau en maken daar een mooie wandeling langs watervallen en prachtige uitzichtpunten. Malawi is een stuk armer dan Zimbabwe, en dat zie je goed terug in de huisjes langs de weg. We liften of nemen de bus om door dit land heen te reizen. Via Blantyre reizen we naar het prachtige Mount Mulanje. Hier maken we een meerdaagse trektocht, waarbij we onderweg in een soort berghut overnachten. Het is er aangenaam koel en echt heel mooi!

Volgende stop is het meer van Malawi en wel naar Monkey Bay en Cape Maclear. Hier zetten we maar weer eens de tent neer op een geweldige campsite, compleet met kikkers in de toiletpot… We kanoën een dag en ik ga hier een PADI Open Water duikcursus doen. Het meer is echt enorm helder en er zitten vele cichlids en mouthbreeders. Oh en Bilharzia, maar daar rekenen we thuis wel weer mee af. Met 28 mensen in een pick-up rijden we vanuit Monkey Bay weer terug naar de meer bewoonde wereld. Langs de westzijde van het meer rijden we langzaam omhoog via Nkhata-Bay, , het Nyika Plateau naar Livingstonia en Karonga richting Tanzania.

Lees verder in deel 2 >> of ga naar de foto’s >>